Asinotherapie

Doelgroep

Voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar, of jongere kinderen onder begeleiding van hun ouders/voogd.

Locatie

Aanpak

Niet alle mensen hebben baat bij "praat hulpverlening".  

Veel mensen vinden troost en gerustselling in de omgang met dieren. Dieren oordelen of veroordelen niet. Je mag zijn wie je bent, authentiek. Dat is waar Auti-Be nu juist voor staat! 

De positieve feedback die je tijdens deze sessies krijgt, kan jouw gevoel van voldoening, eigenwaarde, verbondenheid en vertrouwen versterken. Hun aanwezigheid helpt ook om stress te verminderen en een gevoel van rust te brengen. Bovendien kunnen de interacties met ezels, zoals verzorgen en wandelen, bijdragen aan een gevoel van verantwoordelijkheid en verbondenheid, wat belangrijke aspecten zijn van persoonlijke ontwikkeling. De kalme en intuïtieve aard van ezels bevordert ook zelfreflectie tijdens therapeutische sessies, wat persoonlijke groei en inzichten stimuleert. 

Sociale situaties worden minder intimiderend door de aanwezigheid van de ezels omdat zij een gemeenschappelijke interesse of gespreksonderwerp bieden. De activiteiten met de ezels moedigen communicatie aan en helpen om sociale vaardigheden te oefenen zoals beurtelingsheid en wederkerigheid. In de omgang met de ezels leer je je eigen grenzen stellen en je emoties beheersen.  

De sensorische ervaring van interactie met dieren—zoals aaien of gewoon in hun nabijheid zijn—kan helpen bij het verwerken van sensorische informatie en het verminderen van sensorische overbelasting.

Je begrijpt het al, het werken met ezeltherapie is gewoon ideaal voor het coachen van mensen met autisme en hebben ook een zeer gunstig effect op de algehele gezondheid en welzijn van iedereen. Het wandelen met de ezels in de natuur op zich is al heilzaam voor jouw lichaamelijke, geestelijke en mentale gezondheid.

Gewoon weg niet te missen!

Hoe ziet een asinotherapie sessie eruit?

Hier is een globaal overzicht van hoe zo'n sessie eruit kan zien:

1. Kennismaking en Voorbereiding

De sessie begint met een kennismaking tussen jou en de ezels. Dit helpt om een gevoel van comfort en vertrouwen op te bouwen.

2. Interactie met de Ezels

Jij krijgt de kans om de ezels te benaderen, te aaien en eventueel te verzorgen (zoals borstelen). Dit fysieke contact helpt bij het opbouwen van een verbinding en bevordert rust en ontspanning.

3. Gerichte Oefeningen

Afhankelijk van de doelen van de sessie, kunnen specifieke oefeningen worden uitgevoerd, zoals het leiden van de ezels, wandelen met hen, of deelnemen aan activiteiten die communicatie bevorderen.
Deze oefeningen zijn specifiek gericht op jouw persoonlijke noden zoals bijvoorbeeld het aanleren van sociale vaardigheden, verhogen van het zelfbewustzijn, of het leren van grenzen stellen.

4. Reflectie en Gesprek

Na de interactie volgt er een reflectief gesprek. Jij kan jouw ervaringen delen, en samen bespreken we wat er tijdens de sessie is opgemerkt en geleerd door jou of mij.
Deze reflectie helpt om de inzichten die tijdens de sessie zijn opgedaan, te verbinden met het dagelijks leven en jouw persoonlijke doelen.

5. Afsluiting
De sessie wordt op een rustige manier afgesloten en ik zorg ervoor dat je zich ontspannen voelt en klaar bent om weer naar de buitenwereld te gaan.
We bespreken wat de volgende stappen zijn of hoe je de inzichten van de sessie kan toegepassen in het dagelijks leven.

Elke sessie is uniek en wordt afgestemd op jouw hulpvraag of doelen waardoor de ervaring persoonlijk en betekenisvol is.

Deze sessies gaan door in Kampenhout.