Autisme Coaching
Doelgroep
Volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar met (een vermoeden van) autisme, en met een gemiddelde tot hoge intelligentie.
Locatie
- Online
- Omgeving Leuven: Coaching in de natuur
- Kampenhout, De Kampenhoeve Ster vzw: Coaching + Asinotherapie
Aanpak
Bij mij laat je je masker achter bij de deur en kom jij naar binnen zoals je bent. Hier word je gehoord, gezien, en gerespecteerd om wie je werkelijk bent. Iedereen heeft het recht om authentiek en uniek te zijn.
Maatwerk staat centraal. Het coachingstraject wordt volledig afgestemd op jouw eigenheid, situatie, omgeving en specifieke vragen. Een traject dat naadloos aansluit op jouw behoeften, doelen en manier van denken.
Deze persoonlijke aanpak is cruciaal om oplossingen te vinden, persoonlijke groei en autonomie te bevorderen, en jouw sterke punten optimaal te benutten. Zo helpen we je niet alleen je doelen te bereiken, maar ook om de kwaliteit en zingeving van je leven te vergroten.
- Jouw hulpvraag of nood bepaalt waar we mee beginnen.
- Misschien zoek je meer inzicht in je autisme?
- Verlang je naar rust in plaats van chaos in je hoofd?
- Heb je last van over- of ondergevoeligheid voor prikkels?
- Ga je vaak over je grenzen heen of ervaar je problemen op het werk, in je relatie of met vrienden?
- Voel je de behoefte aan meer verbinding?
- Wil je anderen beter begrijpen of beter begrepen worden?
- Ontbreekt het thuis of op het werk aan structuur?
- Heb je weinig energie, wat invloed heeft op je privéleven, relatie of gezin?
- Misschien wil je je eigen behoeften en kwaliteiten beter leren kennen.
- Wil jij ook het gevoel hebben dat je ertoe doet?
Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de persoonlijke uitdagingen die bij autisme komen kijken, maar ook de fysieke omgeving, de houding van anderen, en maatschappelijke normen een grote invloed hebben op jouw levenskwaliteit.
Daarom betrek ik, indien gewenst en met jouw toestemming, ook je omgeving bij de begeleiding.
Doelgroep
A)
De omgeving speelt een cruciale rol in het welzijn van mensen met autisme. In mijn praktijk bied ik ouders en andere betrokkenen praktische tips en hulpmiddelen om de omgeving af te stemmen op de specifieke behoeften en mogelijkheden van mensen met autisme, zowel thuis, op het werk als op school. Dit kan variëren van aanpassingen aan de fysieke ruimte en tijdsindeling tot het aanpassen van verwachtingen, communicatie en houding naar de persoon met autisme toe. Tijdens onze sessies help ik je antwoorden te vinden op vragen over autisme en begeleid ik alle betrokkenen naar wederzijds begrip en acceptatie.
Als ouder, broer of zus, collega, vriend of vriendin kun je bij mij terecht voor informatie, praktische tools en tips, en het aanleren van vaardigheden om mensen met autisme in je omgeving beter te ondersteunen en te begrijpen.
Zijn er problemen of uitdagingen op het werk of op school? Op verzoek en met toestemming van de volwassene met autisme, of de ouders, kan ik bemiddelen en helpen bij het vinden van oplossingen die de samenwerking verbeteren en meer rust op de werkvloer brengen.
B)
Ook de omgeving heeft noden en behoeften, maar dat vergeten we vaak in de drukte van het zorgen voor anderen—iets wat ik uit eigen ervaring goed begrijp.
Ouders maken zich vaak zorgen over de opvoeding van hun kind, twijfelen over de toekomst en worstelen met onbegrip en vooroordelen. Ze zoeken eindeloos naar de juiste hulp en ervaren regelmatig gevoelens van onmacht. Hoewel de draagkracht van ouders groot is, is die niet onbeperkt. Ze staan vaak onder immense stress, en langdurige mentale druk kan uiteindelijk leiden tot fysieke klachten.
Zorgen voor jezelf is dan ook geen luxe, maar een noodzaak—niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind, dat baat heeft bij een gezonde omgeving.
Locatie
- Online
- Omgeving Leuven: Coaching in de natuur
- Relevante omgeving zoals op de werkvloer of thuismilieu (enkel in overleg met alle betrokken partijen)
- Kampenhout, De Kampenhoeve Ster vzw: Coaching + Asinotherapie
Aanpak
Maatwerk staat ook hier centraal. We werken met de Autisme Centraal Methodiek en richten ons op het creëren van meer basisrust en het verbeteren van de interactie tussen de omgeving en de persoon met autisme. Het doel is om stressvolle uitdagingen voor de persoon met autisme te minimaliseren, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de fysieke ruimte, duidelijke communicatie, waardering van talenten, en het aanpassen van verwachtingen en gedrag van de omgeving. Ook het bevorderen van wederzijds begrip voor elkaars noden speelt een belangrijke rol. De unieke situatie en behoeften bepalen waar we als eerste mee aan de slag gaan.
Daarnaast heeft de omgeving zelf ook noden en behoeften. In een gezond milieu is er aandacht voor iedereen, wat uiteindelijk iedereen ten goede komt. Ook hier is de aanpak afhankelijk van de specifieke vraag.
Doelgroep
Partners zonder autisme van mensen met autisme (en vice versa) worden vaak geconfronteerd met unieke uitdagingen die voortkomen uit het "anders zijn" van beide partijen. Deze uitdagingen ontstaan vaak door uiteenlopende verwachtingen en gebrekkige communicatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende vragen en moeilijkheden die beide partners in zulke relaties kunnen ervaren:
- Het gevoel er alleen voor te staan.
- Communicatieproblemen: Hoe verbeter ik de communicatie met mijn partner, vooral rond emoties en non-verbale signalen?
- Hoe kan ik beter begrijpen wat autisme betekent voor onze relatie en interacties? Autisme kan ervoor zorgen dat de manier waarop liefde en steun worden getoond, anders is dan wat de partner gewend is.
- Sociale situaties kunnen voor iemand met autisme uitdagend zijn. Dit kan betekenen dat de partner vaak de sociale interacties moet beheren of uitleg geven aan anderen over bepaald gedrag, wat soms belastend kan zijn.
- Hoe ga ik om met emotionele afstand in onze relatie?
- Hoe vind ik een balans tussen het ondersteunen van en begrip voor mijn partner en mijn eigen welzijn?
- Hoe ga ik om met de behoefte aan rigide routines vooral als deze botsen met de behoeften of spontane plannen van de andere?
- Hoe beheer ik sociale situaties waarin mijn partner zich ongemakkelijk voelt?
- Hoe beïnvloedt autisme de opvoedingsstijl van onze kinderen en hoe ontwikkelen we een effectievere opvoedingsstrategie?
- Hoe ga ik om met stress en overbelasting in het dagelijks leven?
- Hoe behoud ik mijn zelfbeeld en identiteit binnen onze relatie?
- Hoe pak ik conflicten aan en verbeter ik onze probleemoplossende vaardigheden?
- .....
Locatie
- Online
- Omgeving Leuven: Coaching in de natuur
- Relevante omgeving zoals op de werkvloer of thuismilieu (enkel in overleg met alle betrokken partijen)
- Kampenhout, De Kampenhoeve Ster vzw: Coaching + Asinotherapie
Aanpak
Er bestaan geen kant-en-klaar antwoorden op deze vragen omdat elk paar zijn eigen dynamiek en uitdagingen heeft. Een op maat gemaakte aanpak is essentieel. We beginnen altijd vanuit jouw persoonlijke situatie en zoeken naar oplossingen die passen bij jullie unieke relatie.
Hoewel ik geen koppeltherapie aanbied, kan ik je op de volgende manieren ondersteunen:
- Individuele coaching om inzicht te krijgen in wat autisme voor jouw relatie betekent en om persoonlijke strategieën te ontwikkelen.
- Ondersteuning bij het verbeteren van communicatie en het vinden van balans. Ik maak gebruik van de Autisme Centraal Methodiek en Geweldloze Communicatie Technieken (Verbindend Communiceren)
- Praktische hulpmiddelen, emotionele steun, en advies over zelfzorg en stressmanagement.
- Hulp bij het instellen van grenzen en het zorgen voor je eigen welzijn.
Door deze ondersteuning kan ik je helpen om je welzijn te verbeteren en effectiever om te gaan met de uitdagingen in je relatie.